duminică, 1 noiembrie 2009

Agorafolia (I)

Mic ghid de hermeneutică vizuală postmodernă.
iunie 2007

Traim, volens nolens, intr-o era lipsita de repere, de kosmos si sens, un univers pierdut, in care stalpul din mijlocul tribului a fost smuls demult din pamant, iar arborele lumii, axis mundi-ul pe care s-au infasurat si s-au urcat la cer toate culturile importante ale omenirii, a fost taiat demult si facut mobila pt export.
Iar indata ce am incasat cashflow-ul de la beneficiari, ne-am trezit intr-o lume straina, goala, incarcata in schimb de forme si culori fara contur, care se cer, iata, descifrate si interpretate.

Asa incat, inspirat de o ocupatiune recenta, am decis ca avem nevoie in aceasta lume care se aglomereaza vizual in jurul nostru de putintica ordine si analiza hermeneutica, cu siguranta binevenita si izbavitoare.

Deoarece o lume fara printipuri hermeneutice, fara descifrari lamuritoare si fara sensuri care va sa zica ca nu le are ! care e haos, confuzie si deci nasol.
Prin urmare initiez mai departe un mic ghid vizual interpretativ in aceasta teribila si derutanta jungla vizuala, in care deci ne caznim, noi, truditorii si credinciosii mireni ai zeului ochi.

***














Iata spre exemplu, mai sus, aceasta compozitie simpla, cu reverberatii clasice ce duc cu gandul la celebrul sculptor grec Fidias, dar si la renumitul savant deschizator de paradigme culturale, Nicolaus Copernicus, ne infatiseaza un tanar domn curios ce pare a privi catre un cer instelat, ghicit dincolo de ferestrele unei expozitii de tehnologie anatomo-suprarealista.

Intr-adevar, pare a spune aceasta imagine, hobby-urile de inspiratie astronomica se pot imbina foarte armonios cu legitime curiozitatile de factura anatomica, multumita acestui tip de telescop extrem de performant cu care -am auzit- poti inspecta pe indelete (chiar de pe Terra) atat crevasele si vaile de pe Marte cat si fascinantii munti de pe Venus!
Depinde, bineinteles, de genul telescopului la care aveti sansa sa va pozitionati.

-














Apropo de noile trenduri in tehnologie, iata si acest gadget interesant, camuflat sub forma unei unitati DVD ROM, multiple discs, deja feliate, afumate, light, de vara, 16X, lentila optica cu mustar, dozare inteligenta.
O achizitie deosebita, mai ales pt lungile zile de la birou, cand colegii sunt in pauza de cafea sau de shaorma, va chinuie avalansa de sucuri gastrice care va tulbura ratiunea si puterea de concentrare, dar vreti totusi sa va impresionati seful si sa ramaneti victorios pe baricade, in birou.

Modele multiple, inscriptionare optionala cu usturoi la tub sau ketchup foarte picant. Pt painea toast trebuie achizitionata si unitatea floppy, mai putin performanta insa (1,44 felii pe minut).

-
In fine, Ce-ar fi insa tehnologia sau diversele gadgeturi ametitoare care-ti iau ochii - sau te lasa cu ei in soare, depinde de buget- fara putintica igiena ?




















Iata in aceasta oferta livrata in punga de plastic transparent, inodor si reciclabil, un sapun “handmade”, pt maini, maroniu-kaki, cu aroma de cappuccino si aspect evident aerodinamic. Nu, nu e ceea ce credeti, e chiar un sapun, un produs de igiena personala destinat sa curete definitiv diferenta (oarecum discriminatorie) dintre aspectul savonierei si continutul vasului de toaleta din baia dvs.
In afara de cazul in care, fireste, acel ultim continut iese ovoidal, roz si stantat vizibil cu marca “Protex” ...
-